Goede zorg doen we samen

Dementie ervaren

We hopen allemaal oud te worden. Maar we weten ook dat ouderdom met gebreken komt. We worden bijvoorbeeld langzamer, minder mobiel en vergeetachtig.
Een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen wordt uiteindelijk dement.
Dat gebeurt niet in één keer, maar geleidelijk aan. Zo’n proces kan wel tien jaar duren. De verwachting is dat er in het jaar 2040 ongeveer 5.200 mensen met dementie in Breda wonen.

Veel mensen met dementie blijven gewoon thuis wonen. Met de zorg van familie, vrienden, buren of bekenden gaat dat vaak lange tijd goed. Toch heeft het grote gevolgen. Voor de persoon met dementie zelf én voor zijn naasten. En daarmee ook voor de stad, onze wijken en dorpen.
Daarom vragen we dit jaar extra aandacht voor dementie. We hopen daarmee meer kennis over en begrip voor de ziekte te realiseren.

Virtual Reality bril
Om inwoners te laten ervaren hoe het is om dementie te hebben, heeft Breda een aantal Virtual Reality brillen (VR-brillen) aangeschaft. Met een VR-bril kun je als inwoner ervaren hoe het is om dementie te hebben. De bril lijkt nog het meest op een enorme skibril. Wanneer je hem opzet, ervaar je de wereld zoals iemand met dementie die ziet.Zo’n ervaring kan vragen en emoties oproepen. Daarom worden de bijeenkomsten begeleid. Door medewerkers van zorgorganisaties uit het netwerk Zorg voor elkaar Breda.
Meer weten over de VR-bril? Op intodmentia.nl/vr-bril/ lees je er alles over.
 

Uniek in Nederland
De VR-brillen reizen de stad rond. Je kunt ze tegenkomen bij evenementen, in de wijk en op school.
Je kunt ze ook bij de Prins proberen. Elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur is er een open inloop. Wil je meer informatie? Bel dan naar Tel.: 076 525 15 00.
We willen zoveel mogelijk Bredanaars zélf laten ervaren wat het is om dementie te hebben. Zodat er meer begrip voor de ziekte komt. En zodat iedereen met dementie betere ondersteuning krijgt. Met deze aanpak is de gemeente Breda uniek in Nederland.