Goede zorg doen we samen

Zij-instromer in het onderwijs

A._Zijinstromer_MBO-Anton_Verbeek_345_200_s_c1
FOTO: ANTON VERBEEK  TEKST: ESTHER ELSHOF

Bas werkte 16 jaar bij verschillende bedrijven als accountmanager. Hij legt uit: ”Ik was een soort verkoper. Mijn laatste bedrijf was de Persgroep Breda. Daar verkocht ik advertenties. En was een soort adviseur. Mijn manier was echt naast de klant gaan staan. Wat past bij de klant? Wat is de bedoeling? En wat is het budget? Op een gegeven moment kreeg ik een vraag van een collega. Wil je dit nog tot je pensioen doen? Ik begon na te denken.”

Ander werk

Eén van zijn klanten was het Florijn College. Nu heet dit Curio. Bas vervolgt: ”Ik ga graag met mensen om. Ook vind ik het fijn om kennis over te dragen. Ik begon te denken aan een baan in het onderwijs. Een paar keer mocht ik meelopen met een kennis. Die al als zij-instromer werkt. Ik vond het meteen hartstikke leuk. En solliciteerde. Binnen 4 weken had ik een baan bij Curio. Bij de opleiding voor junior accountmanager.”

Vooruitgang

Als zij-instromer in het onderwijs heb je een hbo opleiding nodig. Ook heb je werkervaring nodig in het vak waarin je les geeft. Je gaat meteen aan de slag. Ondertussen volg je een opleiding tot leraar. Bas: ”Ik vind het zo leuk. Ga altijd blij naar huis. Het kost veel energie. Maar je krijgt er ook energie voor terug. Bijvoorbeeld: een student durft niet goed te bellen. Na 2 weken lukt het toch om een telefoontje te plegen. Of ik zie dat studenten steeds betere gesprekken kunnen voeren. Het zijn de kleine dingen maar o zo belangrijk.”

Begeleiden

Bij Curio is het niet zo dat een leraar alleen maar vertelt hoe het moet. Je bent meer aan het begeleiden. Laat studenten zelf nadenken hoe ze het moeten doen. Bas zegt: ”We zijn met een team van 10 mensen. De meesten zijn zij-instromer. Ik geloof niet in een strenge docent. Wel in duidelijke woorden vertellen wat je wilt. En dit ook vasthouden. Hier ligt nog wel een leerpuntje voor mij. Maar ik heb een goede keus gemaakt.”

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl