Vanwege het coronavirus zijn onze locaties gesloten. Toch doen wij er alles aan om zorg en ondersteuning te blijven bieden.
U kunt nog steeds met al uw vragen bij ons terecht via 076 525 15 15 of samen@zorgvoorelkaarbreda.nl. Klik hier voor meer informatie.

Goede zorg doen we samen

Werken met paardenkracht

A3_-_A.A.I._Centrum_Klimop_v2_-_Mike_Morrell_(5_of_5)_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: HANNEKE GRAVEMAKER

Paulien Rutgers (61) begon 15 jaar geleden A.A.I. Centrum De Klimop. In Etten-Leur.

Als meisje was ze al bezig met paardrijden voor gehandicapte kinderen.

Als leerkracht kwam ze kinderen tegen die uitvielen op school. Waar geen oplossing voor was. Ze heeft een opleiding gevolgd. Om kinderen te leren problemen op te lossen. Met de hulp van paarden. 80% van de kinderen gaat terug naar een normale school.

Paulien zegt: ’’Ik ben een pionier. Heb mensen gestimuleerd om met paarden en kinderen te werken. En geef lezingen over mijn ervaringen. Door de hele wereld. En ik heb er ook een boek over geschreven. Dat heet ‘Help mijn juf is een paard’. Ik ben alleen begonnen met dit werk. Nu zijn er 16 medewerkers. Overdag vangen wij 10 schooluitvallers op. Op zaterdag zijn er 20 kinderen. En er komen 30 andere kinderen. Alle kinderen krijgen specialistische hulp.”

Paardenkracht

Bij De Klimop komen kinderen van 4 tot 18 jaar. Een kind komt na een doorverwijzing. Wij zoeken eerst naar de oorzaak van de problemen. Soms samen met andere hulpverleners. Er wordt gekeken naar wat nodig is. Ook in het gezin. Bijvoorbeeld om de familie inzicht te geven. Opdat het gezin het uiteindelijk zelf weer kan. Kinderen kunnen in een groepje werken. Maar ook alleen. Als het nodig is komen ouders, broertjes en zusjes naar De Klimop. Het doel van De Klimop is veiligheid te bieden. Vertrouwen in jezelf te krijgen. En verantwoordelijkheid te nemen.

Geluksstofjes

Paulien vertelt: ”Door paarden leren de kinderen anders te reageren. Kinderen hebben een enorme paardenkracht. Bij De Klimop leren ze deze kracht te gebruiken. Het woord paardenkracht is bedacht door een kind. De kinderen leren beter in hun vel te zitten. Socialer te worden en ze komen tot leren. Door om te gaan met o.a. paarden, honden en katten. Door het werken met paarden/dieren worden ‘geluksstofjes’ aangemaakt. In het lichaam. Daardoor kun je kinderen makkelijker bereiken. En kunnen ze beter geholpen worden.”