Goede zorg doen we samen

Wat een kanjer

Denise_met_hulphond-moulham_Al_Boushi-_4_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: ESTHER ELSHOF

Denise vertelt: “Bijna vijf jaar geleden. Ik was 40 jaar en had last van mijn meniscus (knie). Ik moest geopereerd worden. Daarna voelde ik me niet lekker. Ik kreeg paracetamol, maar ik bleek een trombosebeen te hebben. Toen kreeg ik een longembolie. Na een lange hartstilstand werd ik in coma gebracht. De kans dat ik wakker zou worden was klein. Toen dit wel gebeurde, kon ik alleen mijn vingers bewegen. Ik kwam in een rolstoel en ging revalideren. De dokters dachten: het wordt niet meer beter. Ik bewees het tegendeel. Bleef positief en knokte.

Racerunnen

“Ik ben altijd al positief geweest en sportief. Ik wilde ervoor vechten. Alles heb ik opnieuw geleerd. Met kleine stapjes. Ik zei: laat mij maar sporten. Door het zuurstofgebrek kreeg ik een hersenbeschadiging. Daardoor kan ik mijn spieren niet beheersen. Ook word ik snel moe. Ik sport 3 keer per week intensief. Racerunnen is echt mijn ding. Ik train bij Sprint Breda. Op een soort loopfiets kan ik mijn benen bewegen. Met 2 achterbanden voor de balans. Mijn bovenlichaam ligt tegen een steun. Ik doe mee aan wedstrijden, dat vind ik super. Het gaat heel goed!”

Levy

Denise krijgt bij veel dingen hulp. ’s Ochtends komt de thuishulp helpen met aankleden. Een paar keer per week is er huishoudelijke hulp. Hulphond Levy zorgt zoveel mogelijk voor haar. Deze labrador van 6 jaar is onmisbaar. Ze maakt alle deuren open. Ze raapt pasjes van de vloer. En een muntstuk. Denise: ”Met een beetje hulp kan ze me uitkleden. Heel voorzichtig trekt ze mijn schoenen en sokken uit. Ook mijn broek en trui. Ze legt mijn benen in bed. Ze is getraind op wat ik nodig heb. Het is een echte lieverd. Als ze iets voor mij heeft gedaan, wil ze knuffelen. Ze werkt hard, maar mag ook echt hond zijn. Lekker spelen met andere honden. Ik train 2 keer in de week met de fysio. Daardoor wordt mijn beperking niet slechter. Ik ga 100% voor wat ik kan bereiken. Binnen mijn mogelijkheden.”

Kijk voor meer informatie op www.hulphond.nl