Goede zorg doen we samen

Vertrouwenscontactpersoon

Moulham-_Vertrouwenspersoon_01_345_200_s_c1

Of ik daar vertrouwenscontactpersoon wilde worden. Help, wat houdt dat in? Op de site van Mooiwerk vind je de vrijwilligersacademie. Daar kan je als vrijwilliger gratis cursussen volgen. Ik schrijf me in voor de cursus vertrouwenscontactpersoon. Grensoverschrijdend gedrag.

Situaties

Samen met 14 anderen zit ik dan donderdagavond in de Teruggave. Arlette de Wit van het CJG geeft de cursus. Samen met Mariël van Beek van de GGD. We beginnen makkelijk. We krijgen een aantal situaties. Waarbij we moeten zeggen of het grensoverschrijdend is of niet. Bijvoorbeeld: trainer schenkt sterke drank aan minderjarigen. Of je treft een groep masturberende jongens op de scouting. In de bossen.

Neem het serieus

Mariël vertelt: ”Het allerbelangrijkste is het verhaal altijd serieus nemen. Ook als je denkt dat het een flauwekulverhaal is. ”We krijgen nu een echte casus. Een moeder komt naar je toe. Ze zegt dat haar dochter seksueel getinte berichtjes krijgt van de coach. Wat doe je? We trappen er bijna allemaal in. We willen de telefoon zien. Toch is dat niet het goede antwoord.

Op je handen zitten

Arlette zegt: ”Als vertrouwenscontactpersoon gaat het niet om de waarheid te achterhalen. Je moet als het ware op je handen gaan zitten. Vragen stellen. Doorvragen. Benieuwd zijn naar de situatie. Je bent de eerste opvang bij melding. Je brengt de situatie in kaart. Bespreekt de vervolgstappen. Rapporteert indien nodig aan het bestuur. En heb aandacht voor preventie.”

Hulp

Je moet dus niet als politieagent optreden. Het is niet aan jou om het helemaal uit te zoeken. Als vertrouwenspersoon kun je gratis hulp vragen. Aan het CJG of de GGD. Stel het kind of de volwassene is niet veilig. Bel dan naar Veilig Thuis. Daar zitten de experts.
Maak afspraken met het bestuur. Van te voren. Wat kun je van hun verwachten. Maak beleid omtrent sociale zaken.