Goede zorg doen we samen

Trap er niet in!

voorlichting-moulham-02_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI   TEKST: JOYCE NELSON

Babbelaars doen zich soms ook voor als thuiszorgmedewerkers. Of als pakketbezorger.

Babbeltrucs komen vaak voor als de R in de maand is. Zorg voor elkaar Breda en de politie doen hier iets aan. Henny Haanskorf en André van Leijenhorst geven workshops hierover. Ze zijn vorige jaar begonnen. Henny is een gepensioneerde ervaren politieagent. André is een psycholoog die vooral met ouderen werkt. Sinds vorig jaar zijn zij samen bezig met deze Workshops. In verschillende wijken van Breda.

Vertrouwen winnen

André wijst op het speciale van deze workshops: “Er wordt veel aandacht gegeven aan beïnvloeding. Babbelaars zijn daar heel goed in. Zij geven de slachtoffers het idee dat zij iets gaan winnen. Terwijl zij iets gaan verliezen. Dát moment moet je voor zijn. Babbelaars zijn vaak vriendelijk en proberen goed over te komen. Door vertrouwen te wekken, hebben zij daarna vrij spel. Laat je daardoor niet misleiden. Zij willen iets van jou, meestal geld of waardevolle spullen.”

Wat komt u doen?

Henny geeft als advies: ”Altijd vragen wat iemand komt doen. Het gaat niet alleen om goede sloten enz. Het gaat er ook om hoe je je opstelt. Kijk de babbelaar zelfverzekerd aan. Vraag duidelijk wat iemand wil. Babbeltrucs zijn laf. Van alle financiële misdaden misschien wel de meest laffe.

Babbeltrucs zijn vaak gericht op kwetsbare mensen. Mensen die zich niet zo goed kunnen verdedigen. Waaronder veel ouderen. Het gebeurt ook in zorginstellingen waar mensen zelfstandig wonen.”

Voor wie?

De workshops zijn vooral gericht op vrijwilligers en mantelzorgers. Zij kunnen echter ook

nuttig zijn voor ouderen. Weten waarop je moet letten maakt je minder kwetsbaar.

Aanmelden

De komende workshops zijn op vrijdag 8 november in Wijkcentrum Balieweide in Breda.

Dinsdag 10 december in Wijkcentrum Heksenwiel

Bel met Zorg voor elkaar Breda telefoon 076 525 1500 of Per email receptie@zorgvoorelkaarbreda.nl

Er zijn geen kosten verbonden.

www.politie.nl/themas/babbeltruc.htm

Gerelateerde vragen: Trap er niet in!

    Er zijn geen gerelateerde vragen beschikbaar.