Goede zorg doen we samen

Samen herinneringen ophalen en hapjes delen

A3_Joke_-_Raffy_(Erik_Dukker)_345_200_s_c1

FOTO: ERIK DUKKER  TEKST: MARLOES MARCHELINUS

Joke’s kinderen gingen 32 jaar geleden naar de middelbare school. Daardoor had ze meer tijd. Graag wilde Joke iets nieuws doen. Ze zag een oproepje in de krant. Bij Raffy zochten ze iemand van Indische afkomst. Die authentieke hapjes wilde maken met de bewoners. Joke reageerde en mocht meteen starten. Ze laat oude foto’s zien en vertelt. “Dat was nog bij Raffy in de Boschstraat. Het was zó leuk. Samen maakten we snacks. Maar we plukten ook taugé of bakten kroepoek. En de bewoners konden bij mij hun hart luchten. Wekelijks was ik daar. Ik had zelfs een eigen keukentje.”

Herkenning

De bewoners eten met veel smaak Joke’s hapjes. Voor hen is dit één en al herkenning uit Indonesië. Ook praat Joke met de bewoners in het Maleis en Javaans. Joke: “We delen onze oorsprong. Dat is fijn. Maar het is vooral erg gezellig! Met collega’s, de bewoners, hun kinderen. Zij zijn deels een beetje familie geworden.” Raffy verhuisde naar een grotere, modernere locatie in Hoge Vucht. Toen veranderden de regels. Koken met de bewoners mocht helaas niet meer. Toch maakt Joke thuis nog regelmatig hapjes voor hen. En werkt ze in de toko. Vrijwillig en al zo ontzettend lang. Hoe houdt ze het toch vol? Joke lacht: ”Het is zulk dankbaar werk! Bewoners zijn blij je te zien. En ze reageren altijd enthousiast op mijn snacks.”

Contacten

Joke is al een tijd niet bij het woonzorgcentrum geweest. Vanwege corona. Haar man valt namelijk in de risicogroep. “Ik mis de contacten met de mensen daar echt”, zegt Joke. “Met sommigen was ik heel close. Gelukkig word ik via de mail geïnformeerd over de bewoners. En ik app veel met collega’s. Zo af en toe spreken we af.”

Raffy staat ook bekend om haar activiteiten: muziek, dans, bingo, de pasar malam. Hopelijk mag dat in de loop van 2021 weer. Joke: “We wachten het maar af. Meer kunnen we niet doen hè. Maar het komt allemaal wel goed!”

Kijk voor meer informatie op www.raffyzorg.nl

Gerelateerde vragen: Samen herinneringen ophalen en hapjes delen