Goede zorg doen we samen

“Samen denken wij graag met je mee”

poh_en_sociaal_werk_(erik_dukker)-2_345_200_s_c1

FOTO: ERIK DUKKER  TEKST: ANITA COOLEN

Ineke van den Broek en Angela Dui laten zien hoe dat kan. Zij kennen elkaar al jaren. Tijdens een bijeenkomst raakten zij in gesprek: “Hoe kunnen wij samen meer doen voor onze patiënt en klant?” Ineke van den Broek is praktijkverpleegkundige bij dokter Van Valkenburg. In Breda Noord. Zij werkt vooral met chronisch zieke mensen. Ze doet controles voor diabetes, COPD en meer. En is gespecialiseerd in ouderenzorg. Angela Dui is sociaal maatschappelijk werker bij Zorg voor elkaar Breda. Zij werkt in Breda Noord en Teteringen. En helpt onder andere ouderen, chronisch zieken en mensen met beperkingen. Die hulp nodig hebben om zelfstandig te leven.

Elkaar vinden

Ineke vertelt: “Een patiënt komt voor controle. Ik vraag eerst: Hoe gaat het met u? Dan hoor ik bijvoorbeeld dat boodschappen doen te vermoeiend is. En stel ik de patiënt voor contact op te nemen met Angela. Met de vraag of zij samen met de patiënt wil kijken wat er kan.” Angela vult aan: “Omgekeerd gebeurt ook. Ik kom voor een afspraak bij een klant. En zie dat deze zich niet goed voelt. Maar zelf nog geen contact heeft opgenomen met de huisarts. Soms vindt de klant dit moeilijk. Dan vraag ik of het goed is dat we samen Ineke bellen.”

Samen kunnen we meer

Het is duidelijk dat Ineke en Angela elkaar aanvullen in hun wijk. Ze zijn hier allebei erg enthousiast over. Naast medische zorg is ook andere hulp belangrijk. En andersom. Vaak weten mensen niet waar ze kunnen aankloppen. Zowel Ineke als Angela weet de juiste weg te vinden. Samenwerking helpt. Hiervoor verwijzen zij naar de ‘netwerkkaart’. Een kaart die in de meterkast van de klant hangt. Waarop alle zorgverleners staan vermeld die daar aan huis komen.

Aandacht en steun van mensen voor mensen doet goed. En alle kleine beetjes helpen.

Kijk voor meer informatie op de homepage van Zorg voor elkaar Breda

Gerelateerde vragen: “Samen denken wij graag met je mee”