Goede zorg doen we samen

Praten met patiënten

B4_-_Vrijwilliger_Amphia_-_Mike_Morrell-2_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: HANNEKE GRAVEMAKER

Ze gaat in gesprek met een patiënt als deze dat wil. Sommige mensen krijgen weinig bezoek. Ze liggen alleen op een kamer en kunnen dan wat eenzaam zijn. Aagje zegt: ” Dan is het fijn als ik langskom. Het breekt de dag. Het gesprek kan over van alles gaan. Ik krijg een overzicht van de patiënten met hun kamernummer. Ik noteer wie ik een bezoek breng. Zodat één patiënt niet 2 keer een bezoekje krijgt en een andere niet. Soms vraagt de verpleegkundige of wij iemand willen bezoeken. We werken met 2 vrijwilligers op 1 afdeling. ‘s Morgens 2 mensen en ‘s middags 2.”

Praten met patiënten maakt blij

Aagje vindt gesprekken voeren fijn. Zij kan dan echt contact maken met de patiënt.

Ze zegt: “Ik ga altijd met een blij gevoel naar huis. Dit werk geeft mij voldoening. Ik krijg regelmatig een compliment. Het is fijn als je waardering krijgt. En ik zie blijheid bij de mensen waarmee ik praat. Ik kan goed luisteren. Zodat de patiënt zijn verhaal kwijt kan. Dat lucht soms op.”

Wat kan een vrijwilliger doen?

Op andere afdelingen gaan vrijwilligers wandelen. Dit altijd in overleg met de verpleegkundige. Een spelletje doen of de krant voorlezen kan ook. De patiënt geeft aan wat hij of zij wil, wat zijn wensen zijn. Bijvoorbeeld voor revalidatie. De vrijwilliger geeft dat dan door aan de verpleging. Als je vrijwilliger wilt worden, kun je op verschillende afdelingen werken. Wie zoekt men? Je kunt goed samenwerken, maar ook alleen. Maak je makkelijk contact met mensen? Ook ben je 1 of 2 dagdelen per week beschikbaar. Je begint met een inwerkperiode. Gaat dat goed, dan krijg je daarna een overeenkomst. Er worden verschillende cursussen aangeboden aan de vrijwilliger.

Kijk ook eens op www.amphia.nl