Goede zorg doen we samen

Over de drempel

B4_-_Vraagverlegenheid_-_mike_morrell-3B_345_200_s_c1
TEKST: WILMA SCHUTTEN & JOHAN VAN DER VALK 

Maar liefst 40% van de Nederlanders vindt dit namelijk ook. We noemen dat ‘vraagverlegenheid’. Meestal is die verlegenheid niet terecht. Want de meeste mensen vinden een vraag om hulp helemaal niet lastig.

Ongemakkelijk

Je wilt een ander niet tot last zijn. Zoekt liever zelf een oplossing. Of je bent niet graag afhankelijk. Wat meer gevoelige oorzaken zijn: je vindt het ongemakkelijk. Je weet niet of iemand te vertrouwen is. Misschien wel de belangrijkste: je denkt dat die onbekende niet wíl helpen.

Allemaal menselijk en herkenbaar. Toch is het belangrijk om wél hulp te vragen. Zodat je het gevoel krijgt er niet alleen voor te staan. Op tijd hulp vragen, voorkomt namelijk ook erger. Een probleem dat je níet oplost, kan stress veroorzaken. Waardoor je weer minder lekker in je vel zit.

Wat kun je zelf doen?

Ook jij kunt vraagverlegenheid de baas. Die ander vindt je vraag lang niet zo spannend als jij. Vaak zijn mensen juist blij als ze kunnen helpen. Wacht daarom niet te lang met hulp vragen. In de kolom hiernaast vind je hierover praktische tips. Want iedereen kan soms wat hulp gebruiken. En er willen meer mensen helpen dan dat er vragers zijn!

Corona

Een sterk sociaal netwerk hebben is fijn. Dat geldt voor de meeste mensen. Maar in tijden van nood is het zelfs noodzakelijk. Zorg voor elkaar Breda koppelt Bredanaars aan elkaar. Hulpbieders aan hen die hulp nodig hebben. Zodat er niemand zonder hulp komt te zitten. Want: iederéén wil graag geholpen worden. Maar iedereen wil ook graag helpen.

Dus, heb je boodschappen nodig? Of zoek je contact, omdat je zelf niet de deur uit kunt? Iemand om regelmatig even mee te bellen? Er is veel mogelijk! Vraag hulp. Voor jezelf, óf voor iemand anders. Bel: (076) 525 15 15.