Goede zorg doen we samen

Ook in coronatijd blijven oefenen met de taal!

Taalspreekuur-AVerbeek_345_200_s_c1
FOTO: ANTON VAN BEEK  TEKST: JOYCE NELSON

Sophie van Mackelenbergh (33 jaar) werkt als coördinator bij het Taalspreekuur in Breda.

Zij werkt al 3 jaar met mensen met Nederlands als 2e taal. Sinds december 2019 is zij lid van het team van het Taalhuis.

Passend aanbod

Sophie vertelt: “Het Taalspreekuur was elke dinsdag- en donderdagochtend in de bibliotheek. Vrijwillige taaladviseurs verwijzen de bezoekers naar de juiste cursus.

Coronatijd

Sophie vertelt verder: “In maart ging de bibliotheek dicht. Toen moesten wij helaas stoppen met het Taalspreekuur. Ook alle taalactiviteiten werden afgezegd. We merkten dat er veel behoefte was aan sociale contacten. En het blijven oefenen en leren van de Nederlandse taal. Daarom besloten wij het Taalspreekuur digitaal aan te gaan bieden.

Zodat iedereen Nederlands kan blijven leren. En op deze manier ook sociale contacten kan onderhouden. Daar zijn wij heel blij mee. Veel vrijwilligers blijven contact houden. En er starten ook nieuwe vrijwilligers. Juist nu is het contact met anderen zo belangrijk.”

Sophie vertelt hoe het werkt. “Wij kijken eerst wat de wensen zijn van de bezoeker. Via een inschrijfformulier of kort gesprek. Daarna gaan wij op zoek naar een cursus die daarbij past. De ene bezoeker wil graag zelfstandig thuis oefenen op het internet. En elke week praten met een taalmaatje. De andere bezoeker wil graag zo snel mogelijk taal leren in een groep. Iemand anders wil zich voorbereiden op de (inburgering) examens. Maar weet niet waar te beginnen. Wij zoeken een antwoord op elke vraag. En bespreken deze met de bezoeker. Past het? Dan geven we (in overleg) de gegevens door aan de taalaanbieder. Wij hebben een overzicht gemaakt. Van alle mogelijkheden om zelf thuis Nederlands te leren. Deze oefeningen geven we mee aan de bezoekers.

Voor meer informatie, klik hier.