Goede zorg doen we samen

Mw. Van den Berg praat honderduit over haar passie

A_Mw._Van_den_Berg_praat_honderduit_over_haar_passie_-_Mike_Morrell_(AC)-3_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: ANITA COOLEN & MIKE MORRELL

Op gepaste afstand nemen wij plaats in haar woonkamer. Truus vertelt heel enthousiast over haar hobby. Het maken van quilts en patchwork. Ze wil ons graag haar werken laten zien.

Maar eerst over haarzelf. Truus zegt: “Ik ben 76 jaar. Mijn man is 13½ jaar geleden overleden. Mijn dochter woont in Rotterdam. Mijn kleindochter en achterkleinzoon in

Lage Zwaluwe.” Haar ogen stralen als ze over hem praat. Ze vertelt verder: “Mijn zoon woont in Breda. Zijn vrouw heeft een heel speciale hobby. Zij doet aan motor dragracing. Twee coureurs racen vanuit stilstand over een korte afstand. Mijn zoon doet de techniek.” Trots laat ze ons een foto zien. Haar zoon en schoondochter racen vaak in Engeland. Maar door corona ligt deze sport nu even stil.

Quilten en patchwork

Quilten of doorpitten is een handwerktechniek met 3 lagen stof. Top, tussenvulling en achterkant. Die op elkaar worden genaaid met een doorstiksteek. Dit heet een sandwich. De toplaag is vaak een patchwork. Lapjes katoen van verschillende kleur en grootte, worden aan elkaar genaaid. Truus beheerst al deze technieken. Ze doet het al sinds 1998. Ze kan erover blijven vertellen. Over het ontstaan en over de verschillende patronen. De ene na de andere moeilijke term komt voorbij. Dit kan niet in een paar zinnen worden beschreven.

‘Een dubbele trouwring’

Truus laat ons haar prachtige bedsprei zien. En vertelt: ”Ik ben 2 jaar bezig geweest om deze quilt te maken. Ik werk het liefst met de hand. Dat is heel rustgevend. Het kost daardoor wel veel tijd. Maar het verveelt echt nooit. Nu ben ik begonnen met een bedsprei voor mijn kleindochter. Deze quilt heeft een patroon met een speciale naam. Het heet ‘a double wedding ring’”, zegt Truus in rap Engels. Als we dit vertalen heet het ‘een dubbele trouwring’. Met deze mooie term nemen we afscheid van Truus. We bedanken haar voor haar gastvrijheid. En haar geduld om ons zo veel uit te leggen.