Goede zorg doen we samen

Housing First

A_Housing_First_-_Mike_Morrel-_1_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: JOYCE NELSON

Housing First is in 2014 gestart vanuit de gemeente en SMO Breda. Zij helpen bij zoeken van een woning. Meestal via de doorstroomvoorziening ’t IJ. Housing First gaat ervan uit dat een eigen plek mensen rust geeft. Die rust is nodig om aan andere problemen te werken. Veel mensen zonder woning hebben meerdere problemen.

Masja

Masja (47 jaar) heeft in 2017 via Housing First een woning gekregen. Zij vertelt: “Ik ben 4 jaar geleden dakloos geworden. Tot dat moment had ik mijn leven goed op orde. Ik had een goede baan in de bouw. De economie werd slechter en ik verloor mijn baan. Daardoor kon ik de huur niet meer betalen. De problemen stapelden zich op en ik verloor mijn huis. Ik zwierf rond in de hoop een slaapplaats te vinden. Ik heb die periode als heel naar ervaren. Je bent afhankelijk van andere mensen. Die misbruik van je maken als vrouw. Gelukkig kwam ik via de straatmedewerker van SMO in contact met Lex Brouwers. Als één van de woonbegeleiders van Housing First. Hij heeft mij aan een woning geholpen. Nu is hij mijn mentor.”

Voorwaarden Housing First

Masja vertelt verder: “Ik kan het heel goed vinden met Lex. Hij bezoekt mij wekelijks of vaker als dat nodig is. Hij helpt mij om me aan de regels te houden. En hij zorgt ervoor dat ik blijf voldoen aan de voorwaarden. Zoals de huur betalen en begeleiding toelaten. Ook mag ik geen overlast veroorzaken. Daarom mogen oude bekenden die nog dak- en thuisloos zijn niet komen logeren. Ik heb ook iemand die mijn geldzaken regelt. Nu ik een eigen woonplek heb, voel ik mij veel rustiger. Ik ben meer in balans. Het zou wel goed zijn als er meer informatie komt over Housing First.”

Wil je voor Housing First in aanmerking komen? Dan kan dat via een gemeente loket. Inloopspreekuur is van maandag tot en met donderdag. Van 09.00 - 11.00 uur. Claudius Prinsenlaan 10, telefoon 076 – 529 8090 centraal.onthaal@breda.nl

Kijk voor meer informatie op www.ikwilmeedoen.nl/housing-first/