Goede zorg doen we samen

Een theatergroep voor kinderen

B-De_Sleutel-Moulham_Al_Boushi_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: DÉSIRÉE VAN DER VALK

Amjad vertelt: “De taal leren, dat was de eerste stap. Dan Nederlander worden. Daarna werk vinden. Dat is gelukt. Voor het eerst in mijn leven heb ik een paspoort. Ik ben Palestijn. In Syrië ben je dan stateloos. Syrië is natuurlijk wel mijn vaderland. Ik had er een goed leven. Toen de oorlog uitbrak, moest ik vluchten. Ik wist niet hoe mijn leven er verder uit zou zien.”

Hij vervolgt: “Eenmaal in Breda ging ik op taalles bij de bibliotheek. Daar leerde ik veel aardige mensen kennen. In Syrië gaf ik theaterlessen en Arabische danslessen. Door theater kun je je verhaal vertellen. Ik werkte mee aan de voorstelling ‘Harmonie’. Die is wel 12 keer uitgevoerd. Later was ik betrokken bij een andere productie. Die werd uitgevoerd tijdens het Zuiderwaterlinie festival. Beide stukken gingen over verschillen en overeenkomsten. Tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Mensen uit Syrië, Somalië en Marokko. Wij hebben met elkaar veel gelachen. Maar, het zette de bezoekers ook aan het denken.”

Als vrijwilliger aan de slag

Amjad zegt: “Ik werd buddy bij het project “Buddy to Buddy”. Dan maak je vluchtelingen wegwijs in hun nieuwe samenleving. In die periode heb ik veel vrienden gemaakt.”

In zijn eigen wijk werd hij vrijwilliger via het project Wonen+. Amjad zegt: “Dan krijg je voorrang op een woning. In ruil daarvoor doe ik vrijwilligerswerk: Arabische les door middel van theater.” Dit jaar startte hij theaterlessen voor kinderen.

Hij vertelt: “Dat is wat ik het allerliefste doe. Ik droom ervan deze theaterlessen tot een succes te maken. En dan stappen zetten, om groter te worden. Om dans en muziek aan te kunnen bieden. Stap-voor-stap wil ik daar naartoe. Want ik wil hoe dan ook mijn droom waarmaken.”

Kijkje nemen?

Iedere zondagmiddag geeft Amjad gratis les. Kinderen van 5 tot 15 jaar zijn van harte welkom.

De Sleutel, van 13.30 - 15.30 uur.

Vlierenbroek 32, Haagse Beemden

Kijk ook eens op de Facebookpagina van desleutelbreda!