Goede zorg doen we samen

Een nieuw leven opbouwen in Breda

A3_Rudina_en_Taleb_-_inburgering_-_Mike_Morrell_(1_of_1)_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: MIKE MORRELL

In Syrië had Taleb een baan bij een oliebedrijf. Als hoofd van de afdeling administratie. Rudina werkte als lerares op een basisschool. Taleb vertelt: “Door de oorlog is het heel gevaarlijk in Syrië. Je weet nooit waar een bom of een granaat gaat vallen. Kinderen gaan daarom niet naar school. We zijn hier voor onze dochters gekomen. Omdat ze hier veilig zijn. Ze hebben hier een toekomst.” Taleb kwam 4 jaar geleden naar Breda. Rudina kwam een jaar later met hun dochters Jana en Dania.

Jana zit in groep 7 en Dania in groep 5. Ze doen het allebei goed op school. Op woensdag gaan ze naar zwemles. En op donderdag zitten ze op turnen.

Rudina zegt: “Mijn zus woont in Weert. Mijn broer is advocaat in Libië. Ik heb hem 9 jaar niet gezien. Broers van Taleb wonen in Noorwegen en Duitsland.” Taleb zegt: “We zijn verspreid. Vorig jaar is mijn vader in Syrië gestorven. Dat was moeilijk. Maar ik probeer de moeilijke tijden te vergeten. Ik richt me op onze toekomst hier.”

Taalcursus Nederlands

Taleb en Rudina leren steeds beter Nederlands. Ze hebben al hun eerste 2 diploma’s. Rudina gaat 3 dagen per week naar een taalcursus. Om het diploma ‘Nederlands B1’ te halen. Dit is het niveau dat de meeste Nederlanders gebruiken. Taleb heeft dit diploma eerder gehaald. Taleb vertelt: “Ik fietste 3 jaar lang elke week naar Prinsenbeek. Voor mijn taalcursus. 20 kilometer heen en terug fietsen voor 1 uur les. 1 nieuw woord leren was beter dan thuis blijven.”

Voorbereiden op werk

Taleb wil werken in de logistiek. In november heeft hij zijn eerste diploma gehaald. In januari begint hij aan een opleiding. Die duurt een jaar. Dan werkt Taleb 4 dagen per week bij een leerbedrijf. En 1 dag per week gaat hij naar school. Rudina wil graag op een basisschool werken. Bijvoorbeeld als assistent in de klas.

Taleb zegt: ”We zijn tevreden hier. We willen alle mensen in Nederland bedanken. Voor alles”.

Gerelateerde vragen: Een nieuw leven opbouwen in Breda