Goede zorg doen we samen

Durf actief te zijn!

Ahmad_Sherih-Moulham-02_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: JOYCE NELSON

Ahmad Sherih (38 jaar) is vrijwilliger bij Zorg voor elkaar Breda. Ahmad vertelt: ”De oorlog in Syrië begon. Toen ben ik daar weggegaan. In 2015 kwam ik in Nederland aan. Na een gevaarlijke lange reis. In Syrië had ik mijn eigen bedrijf. Na het afronden van 2 studies. Het bedrijf hield zich bezig met het organiseren van evenementen. En het verbinden van mensen. Ook in Nederland heb ik mijn eigen bedrijf opgestart. Naast mijn vrijwilligersactiviteiten.”

Vrijwilligerswerk

Ahmad vertelt verder: “Ik heb het altijd belangrijk gevonden anderen te helpen. In Syrië heb ik ook gewerkt bij grote hulporganisaties (Unicef en UNRWA). In Nederland begon ik bij Vluchtelingenwerk Breda. Daarna ook bij andere organisaties die zich bezighouden met nieuwkomers. Daardoor kan ik nieuwkomers goed helpen. Om de informatie te krijgen die ze nodig hebben. Zodat ze zo goed mogelijk kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. Ik doe dat nu al 5 jaar en met veel plezier.”

Nieuwkomers in coronatijd

Ahmad vertelt verder: ”De coronacrisis begon. Ik zag toen meteen dat dit een probleem kon worden voor nieuwkomers. Doordat zij bijna geen Nederlands spreken. Door de maatregelen konden wij niet meer gewoon afspraken maken. Met 5 andere vrijwilligers (ook ‘oude nieuwkomers’) hebben wij ons gemeld. Bij Zorg voor elkaar Breda. De groep bestaat vooral uit mensen uit Syrië en Eritrea. Om te helpen bij het beantwoorden van de vragen van nieuwkomers. In het Nederlands, Tigrinya (Eritrea) en Arabisch. Wij spreken de talen en kennen de culturen. En wij hebben ervaring met het werken in verschillende organisaties. Ook zijn er de website Hello Breda en de Facebookpagina. Zo proberen wij nieuwkomers te helpen. Om zich thuis te voelen in Breda en in Nederland. Samen met Zorg voor elkaar Breda.”

Kijk voor meer informatie op www.hellobreda.com