Vanwege het coronavirus zijn onze locaties gesloten. Toch doen wij er alles aan om zorg en ondersteuning te blijven bieden.
U kunt nog steeds met al uw vragen bij ons terecht via 076 525 15 15 of samen@zorgvoorelkaarbreda.nl. Klik hier voor meer informatie.

Goede zorg doen we samen

De Luisterlijn

DeLuisterlijn-AntonVerbeek_345_200_s_c1
FOTO: ANTON VERBEEK  TEKST: JOYCE NELSON

Joke (72 jaar) is al 3 jaar vrijwilliger bij De Luisterlijn. Zij vertelt: “Ik ben 3 jaar geleden verhuisd naar Breda. Om dichterbij mijn zoon te wonen. Ik ging op zoek naar activiteiten. Om wat meer mensen te leren kennen. Zo kwam ik bij De Luisterlijn terecht. In mijn werkzame leven was ik vooral bezig met vergaderen. Binnen de politiek en de overheid.”

Iets voor anderen betekenen

Joke zegt: “Het is fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Wij worden vooral gebeld door mensen die alleen zijn. Zij vertellen waar ze over nadenken en dat is vaak al voldoende. Praten over je problemen lucht op en verheldert. Alle gesprekken zijn anoniem. Dus er komt niets van naar buiten. Ik oordeel niet. Wel vat ik af en toe samen. Zodat de beller zich gehoord voelt.”

Dankbaar en dolblij

Joke vertelt verder: “De meeste bellers zijn dankbaar en dolblij. Ze beginnen dan met ‘ik had vorige keer zo’n goed gesprek’. Dan ben ik trots op de collega die zij toen hebben gesproken. Sommige mensen bellen elke dag één keer of een aantal keren. Gewoon voor een praatje en dat is ook fijn. Vaak gaat het dan om heftige dingen die mensen hebben meegemaakt.”

Joke vervolgt: “Ik zit ongeveer 4 uur per week aan de telefoon. Normaal op kantoor, maar in deze coronatijd thuis. Goed dat dit werk door kan gaan. Door de coronacrisis hebben wij meer telefoontjes. Gelukkig melden zich ook meer vrijwilligers. Die hebben wij hard nodig. Iedere vrijwilliger moet eerst een cursus doorlopen. Echt goed luisteren moet je leren. Daarnaast hebben wij werkbegeleiding. Je spreekt dan met andere vrijwilligers. Over wat je is opgevallen bij het werk. Of waar je onzeker over bent. Er zijn ook bijeenkomsten met specialisten. Met informatie over bijvoorbeeld rouwverwerking, psychiatrische ziekten. Kennis die nodig is om een goed gesprek te kunnen voeren.

Kijk voor meer informatie op www.deluisterlijn.nl

of neem telefonisch contact op via 0900 – 0767