Goede zorg doen we samen

De eerste 6 minuten!

ZveB_website_AED_reanimatie_Louise_de_boer._Mike_Morrell.01_345_200_s_c1
FOTO: MIKE MORRELL  TEKST: JOYCE NELSON

Louise de Boer is nu een jaar bezig met de workshop reanimatie. Zij is verpleegkundige. Zij doet dit samen met de arts Alex van Doorn. Hij is er ook bij elke workshop. Louise verzorgt deze workshop binnen het project ‘Wonen Plus’. In dit project moet je 2 jaar lang vrijwilligerswerk doen in de wijk. Dan kun je sneller aan een woning komen. Dit project wordt ondersteund door de gemeente (het Wijkplatform).

Levens redden

Bij een hartstilstand moet de reanimatie binnen 6 minuten beginnen. Dat wil zeggen: het hart masseren. Het apparaat (de AED) is een hulpmiddel. De letters AED staan voor: Automatische Externe Defibrillator. Met het apparaat kan een elektrische schok worden toegediend. Zodat het hart weer normaal gaat werken. Natuurlijk moet 112 ook direct gebeld worden. Na aankomst nemen de hulpdiensten (ambulancepersoneel) het over.

Kleine groepjes

De workshop wordt gegeven aan groepen van 3 tot 5 personen. Als er voldoende aanmeldingen zijn, wordt een tijdstip gepland. De workshop wordt gegeven in ‘De Sleutel’. Of in het gebouw van ‘Inloop De Verbinding’. Allebei in de wijk Kesteren Muizenberg. Louise vertelt: “Er reageren verschillende mensen. Van jong tot oud, van vaders tot oma’s. Iedereen kan er mee te maken krijgen. Dat iemand in zijn omgeving een hartstilstand krijgt. Door het werken met kleine groepen komt iedereen aan bod tijdens de workshop.”

Deelnemers

Iedereen kan zich aanmelden. Ook uit andere wijken. Het is laagdrempelig. Louise zegt: ”Iedereen kan het leren. Ook al zijn mensen niet in goede conditie. Zo kwam tijdens een workshop iemand er achter dat ze niet kon beademen. Omdat ze longproblemen had. Dit hoeft geen probleem te zijn. Tijdens de workshop leer je wat er moet gebeuren. De eerste zes minuten kunnen levensreddend zijn.”

Aanmelden

De workshop wordt gegeven in één bijeenkomst van 2 uur. Het kost € 2,00. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van Inloop De Verbinding of via email louisedeboer01@gmail.com.

Kijk ook eens op www.wonen.kesterenmuizenberg.nl