Goede zorg doen we samen

Buurtpreventie Breda

Buurtpreventie-moulham-al_boushi_345_200_s_c1
FOTO: MOULHAM AL BOUSHI  TEKST: JOYCE NELSON

Han Staps (63) en Patricia Bartels (45) doen vrijwilligerswerk bij buurtpreventie.

Han is al jaren actief bij bewonerscomité Muizenberg. Hij is sinds september is hij bij Buurtpreventie betrokken. Patricia sinds oktober. Zij wonen in verschillende straten die vlak bij elkaar liggen. Hun groepen hebben veel overleg en contact met elkaar. Han woont in de Thomasberg. De groep van Patricia heeft bewoners van Viktorsberg en Woutersberg.

BuurtApp

Een buurtpreventiegroep kan in een straat of een buurt gestart worden. Als minstens 51% van de bewoners wil meedoen. De contacten verlopen via de BuurtApp. Han zegt: “Als iemand niet kan meedoen in de BuurtApp is contact via email ook mogelijk. Of via een briefje in de brievenbus.” Er zijn 2 BuurtApp’s: Logo Rood: Geeft alleen meldingen door. Logo Groen: Daarop kan een reactie gegeven worden.

Ogen en oren

Leden van Buurtpreventie zijn de ogen en oren van de wijk. Patricia zegt: “De ogen zijn het belangrijkste wapen bij buurtpreventie. Je kijkt met andere ogen naar de wijk. Of je iets ongebruikelijks ziet. Of dat je hoort dat er iets niet klopt. Er is een kort lijntje met de wijkagent.”

Het opstarten van een groep ging niet makkelijk. Han vertelt hierover “De mensen in onze straat wilden eerst niet praten als er iets was. Er was een zwijgcultuur. Toen er nieuwe bewoners kwamen veranderde dit. De mensen zien nu dat Buurtpreventie het gevoel van veiligheid vergroot. Er is nu meer verbinding in de wijk. De mensen gaan meer praten. En het is gezellig.”

Patricia zegt: ”Belangrijkste voor mij is verbeteren van de leefbaarheid. Als je veel doet krijg je er ook veel voor terug. Haar groep doet ook aan ‘wachtlopen’. Regelmatig rondjes in de wijk maken. Om onveilige situaties te signaleren.” De groep van Han doet dat (nog) niet.

Han en Patricia vinden allebei dat: ”Buurtpreventie ervoor zorgt dat je je verbonden voelt met elkaar. En je ook zorg voor elkaar hebt.”

Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventiebreda.nl