Vanwege het coronavirus zijn onze locaties gesloten. Toch doen wij er alles aan om zorg en ondersteuning te blijven bieden.
U kunt nog steeds met al uw vragen bij ons terecht via 076 525 15 15 of samen@zorgvoorelkaarbreda.nl. Klik hier voor meer informatie.

Goede zorg doen we samen

Als je slecht hoort is er nog veel aan te doen!

A3_-_Slechthorenden,_Stichting_Hoormij_-_Mike_Morrell_(2_of_3)_345_200_s_c1
FOTO & TEKST: MIKE MORRELL  

Doofheid zie je niet

Jetty zegt: “Je merkt het niet als je slechter gaat horen. Wat je niet hoort, mis je ook niet! De mensen om je heen merken het wel.” Anke vertelt: ”Mensen geven eerst niet toe dat ze slechter horen. Ze zeggen ‘Zeur niet, ik ben toch niet doof! Ik versta toch alles? Ik mis toch niets?’ Of ze accepteren dat ze minder goed horen. Omdat ze ouder worden. Hun eerste reactie is vaak ‘laat me maar’. Mensen om hen heen krijgen minder zin alles te herhalen. Dat gebeurt dan ook steeds minder. Zo krijgen mensen die slecht horen steeds minder contact. Ze worden eenzamer. Gemiddeld duurt het 7 jaar voordat mensen een hoortoestel aanvragen. Maar als ze een hoortoestel hebben zijn ze blij. Ze zeggen: ’O, wat heb ik toch veel gemist!’”. Jetty vult aan: “Je wordt heel moe van slecht horen. Je spant je de hele dag in om anderen te verstaan. Dat weten de meeste mensen niet. Dat zien ze niet. Slecht horen is een beperking die niet zichtbaar is”.

Praktische hulpmiddelen

Jetty zegt: “Veel mensen hebben licht tot matig gehoorverlies. Dan is een hoorapparaat een goed hulpmiddel. Ze zijn klein en heel goed in te stellen. Het duurt wel enige tijd voordat je eraan went. Er zijn ook andere praktische hulpmiddelen. Anke en Jetty horen zeer slecht. Toch kunnen ze zich prima redden in een gesprek. Ze gebruiken bijvoorbeeld microfoons op tafel. Die zijn verbonden met hun hoortoestellen. Liplezen helpt ze hierbij. Anke heeft daarnaast haar hulphond Doerak. Die waarschuwt Anke als zij bijvoorbeeld haar telefoon niet hoort.

Stichting Hoormij/Breda houdt 4 keer per jaar een spreekuur. Bij het Amphia ziekenhuis Langendijk of Pasteurlaan (Oosterhout). De volgende is op 11 maart bij Amphia Langendijk van 09.30 tot 12.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.stichtinghoormij.nl